Energiagazdálkodási program

Nagykanizsának lehetősége nyílik a VilaWATT projektnek köszönhetően egy innovatív, jól működő, kidolgozott energiagazdálkodási program átvételére és arra, hogy azt a város képére formálva megvalósítsa. A projekt egy innovatív helyi köz, -és üzleti szféra, valamint lakossági partnerségre épül az energia(ellátás)-kormányzat terén, mely egy helyi energiaközösség létrehozásának vizsgálatára és annak megvalósítására irányul.

De mi is az a VilaWATT?

A VilaWATT a spanyol Viladecans város RegioStars döntős és az UIA nyertes projektje. A RegioStars-díj egy versenypályázat, melyet a Regionális és Várospolitikai Főigazgatóság (DG REGIO) szervez 2008 óta. A díj az olyan uniós finanszírozású projektek kiválósági védjegyévé vált, amelyek innovatív és inkluzív regionális fejlesztési szemléletmódot valósítanak meg. A projekt, melynek átvételére nyílik most lehetősége városunknak a „Polgárok szerepvállalása az összetartó európai városokért” kategóriában lett nyertes.

Az innovatív városfejlesztési tevékenységek (Urban Innovative Actions, UIA) nevű kezdeményezés az Európai Unió egyik keretprogramja, amely – számos szakpolitikai terület mellett - lehetőséget nyújt az önkormányzatoknak, hogy megvizsgálják azokat az innovatív és kreatív energiacsökkentő megoldásokat, melyek egyes településeken már jól működnek. Az UIA fő célja, hogy Európa-szerte biztosítsa a városok számára, a települések kihívásokkal kapcsolatos innovatív megoldások kipróbálásához szükséges forrásokat, és megmutassa azt, hogyan működnek ezek a gyakorlatban, és hogyan reagálnak azokra a helyi lakosok.

A VilaWATT projekt, mely 2017-ben nyerte el az UIA program 4,3 millió eurós támogatását az idén zárult, és egyike volt a benyújtott 378 javaslat közül kiválasztott 18 projektnek. Most 4 partnerváros fog együtt dolgozni a sikeres projekt eredményeinek átvételében: a vezető partner Viladecans (66.168 lakos) és Nagykanizsa mellett a másik két partner a belga Seraing városa (64.270 lakos) és a görög Trikala (81.355 lakos).

A pilotprojekt célja, hogy a spanyol város innovatív, jó gyakorlatának helyi megvalósítását megvizsgáljuk. Ehhez elengedhetetlen egy szakértői partneri csoport felállítása és működtetése helyi szinten, melynek tagjai az önkormányzat, a városi cégek, energiaszolgáltatók és energetikai szakemberek, a lakosság, és oktatási intézmények (középiskola/szakképző, egyetem), valamint KKV-k/kamarák. Az önkormányzatoknak fontos szerepük van abban, hogy Európa közelebb kerüljön energia- és éghajlat-politikai célkitűzéseinek eléréséhez, az ún. „Green deal” (https://ec.europa.eu/clima/policies/eu-climate-action_hu) megvalósításához. A helyi szintű energiatermelés létfontosságú a megújuló forrásokból történő energiatermelés előmozdításához, az energiademokrácia elterjesztéséhez és az energiaszegénységben élők arányának csökkentéséhez.

A pilotprojektet az URBACT Monitoring Bizottság 2021. március 9.-10-ei ülésén támogatásra javasolta.

A partnerségi szintű költségvetés a 4 településnek 18 hónapra megközelítőleg 550.000 EUR (200 millió forint) lesz.

A városoknak kiemelt szerepe van a környezeti, klímapolitikai célok megvalósításában, a digitális átállásban és az innovatív szemlélet elterjesztésében is. A funkcionális várostérségek (városkörnyéki területek) támogatása elősegíti a városok szolgáltató szerepének erősödését a környező települések számára. Az Európai Bizottság prioritásként kezeli a városhálózat alacsonyabb szintjén elhelyezkedő kisvárosokat, mint a felzárkóztatás, térségi szervezés, város-vidék kapcsolatok fontos szereplőit.

A projekt megvalósítása 2021. március 24-én kezdődik a projektnyitó rendezvénnyel és 2022. szeptember 30.-val zárul.

A projektről angol nyelven még több információ olvasható a következő linken: https://urbact.eu/vilawatt 

UrbactUrban