Magyarország, Belgium és Görögország saját Vilawatt-projektet fog kifejleszteni

Az Urbact program a Vilawatt tapasztalatai alapján három európai városba kerül bevezetésre. Október 20-án került megrendezésre az URBACT program - ERFA-forrásokból finanszírozott záróünnepsége, ahol több mint 100 fő vett részt Nagykanizsa (Magyarország), Seraing (Belgium) és Trikala (Görögország) városából, különböző szakemberek, helyi képviselők és energetikai szakértők is jelen voltak személyes vagy online formában.

Ami a projekt fent említett városokba történő átvitelének fejlesztését illeti, a belga Seraing önkormányzata egy 2040-es város rehabilitációs tervvel készült és egy lakásügyi irodát nyitott, amelynek célja az épületfelújítási intézkedések eljuttatása és kiterjesztése a polgárokhoz, valamint az energiahatékonysági elem beépítése a meglévő tervekbe való integrálásával és a különböző szereplőkre való kiterjesztésével, beleértve a vállalkozásokat, a leghátrányosabb helyzetű lakosságot és a települési szakembereket.

Nagykanizsa városa a maga részéről egy helyi együttműködési platformot hozott létre a négyesfogat szereplőinek részvételével, akik az átadás-átvételi folyamat során kidolgozott új beruházási tervvel összhangban közös projekteket javasolnak és energiaátalakítási akciókat hajtanak végre. A magyar önkormányzat az energiaközösségek építésére összpontosítja erőfeszítéseit.

A görög Trikala város kidolgozta az intelligens város tervét és hatékonysági intézkedéseit, amelyek már magukban foglalták a mobilitást és a hatékony világítást, és egy olyan energiaátállási stratégiát is beépített, amely lehetővé tette, hogy különböző intézményeket és szereplőket hozzon össze, valamint az Európai Unió klímasemleges és intelligens városokért folytatott missziójának 100 városa közé választották.

Viladecans város mesterterve a maga részéről az elmúlt hónapokban az energiaközösségek előmozdítására összpontosított a településen, és arra fókuszált, hogy hogyan lehet őket a Vilawatt ökoszisztémába integrálni. A terv rövidtávon az Enxaneta iskolában és a Josefina Castellví i Piulachs középiskolában közös önfogyasztás formájában megvalósuló kísérleti energetikai közösségi projekt kidolgozását javasolja, amelybe az oktatási központok családjait is bevonják, és amely kihasználja a 2014 óta működő fotovoltaikus létesítményt.

Az eseményről egy rövid videó is készült, melyet a következő linken tudnak megtekinteni: https://www.youtube.com/watch?v=Ufxi4A75tk8