A napelem kulcs az energiahatékonysághoz?

Ezekre az erőforrásokra támaszkodva képesek lehetünk egy élhetőbb jövőt létrehozni.

A magyarországi házak, lakások többségét még a nyolcvanas évek előtt építették, amikor az energiaárak még nem voltak magasak, és a fenntartási költségek eltörpültek a felépíthető legnagyobb méret adta kényelem mellett. Az akkori építési technológia és a rendelkezésre álló alapanyagok miatt az épületek többsége a jelenlegi minősítés szerint közel a legrosszabb állapotban van, ami nehézségeket okoz a magas rezsiköltségek és a fenntarthatóságra vonatkozó mai alapelvárások területén is!
 
A megújuló energiaforrások közül a legismertebb a napelem, mely a napfény segítségével hoz létre villamos energiát. A napelemmel való áramelőállítás előnye, hogy működése nem jár semmiféle melléktermék kibocsátásával, így környezetkímélően működik és a napsugárzás kifogyhatatlansága miatt válik megújuló áramforrássá.
 
 
Ezekre az erőforrásokra támaszkodva képesek lehetünk egy élhetőbb jövőt létrehozni. A VilaWATT célja is ebbe az irányba mutat, hiszen egy helyi energiaszövetséget kívánunk létrehozni, ahol a lakosság, valamint az üzleti szféra összefogásával csökkentjük az energetikai terheket.
 
A Vilawatt-UTM az európai URBACT program része, és az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.