Beszéljünk a klímaváltozás veszélyeiről!

Ezt a kérdést már 10 évvel ezelőtt is ténynek tekintettük.

Ezt a kérdést már 10 évvel ezelőtt is ténynek tekintettük. A klímaváltozás oka az emberi tevékenység, nevezetesen az üvegházhatású gázok kibocsátása, mely a Föld hőmérsékletének emelkedését okozza. Döntően a fosszilis üzemanyagok (szén, olaj, földgáz) égetéséből származó szén-dioxid járul hozzá az amúgy természetes üvegházhatás növekedéséhez.
 
MIK A FŐ KIVÁLTÓ OKOK? 
Ezek a gázok döntően emberi tevékenység révén kerülnek a légkörbe. A legnagyobb kibocsátó az energiaipar (főleg a szenes és gázos erőművek), ezen felül a közlekedés (a közúti forgalmon túl beleértve a repülést, a hajózást is), az ipar és a nagyipari mezőgazdaság, állattartás. Emellett a háztartások, épületek energiahasználata, illetve az erdők pusztítása tehető felelőssé a drámai mértékű globális hőmérsékletemelkedésért. Mindezek miatt a Föld hőmérséklete mára mintegy 1 fokkal melegebb az ipari forradalom előtti szinthez képest. 
 
MIT TEHETÜNK ELLENE? 
Neki kell látnunk a kibocsátásaink sürgős és hatékony csökkentésének. Helyi és globális szinten egyaránt. Mindannyiunkra szükség van, ebben a folyamatban!
 
A VilaWATT célja is az élhetőbb jövő, hiszen egy helyi energiaszövetséget kívánunk létrehozni, ahol a lakosság, valamint az üzleti szféra összefogásával csökkentjük az energetikai terheket.
Ne maradj le friss híreinkről, kövess minket!
 
A Vilawatt-UTM az európai URBACT program része, és az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.