Mura Program - előnyös piaci helyzetben

Több mint egymilliárd forintért végez beruházásokat egy családi gazdaság vezette termelői közösség Nagyrécsén. A Mura-program segítségével elnyert mintegy 700 milliós vidékfejlesztési támogatást is felhasználva, bogyós gyümölcsöket termesztenek, a fejlesztésnek köszönhetően előnyös piaci helyzetben. Szerintük az általuk alkalmazott technológiákkal a korai import gyümölcsöket hamarosan ki tudják majd váltani.

A 12 családi gazdaság Magyarországon egyedülálló, új technológiát is alkalmaz majd. Hivekovics Ákos, az egyik őstermelő a szerdai sajtótájékoztatón elmondta, az öt éve indított együttműködéssel összesen 65 hektáron termelnek áfonyát, feketeszedret, málnát és körtét. A kereslet a bogyós gyümölcsök iránt egyre nagyobb Magyarországon, de többségében importból kell beszerezni azokat, viszont az általuk alkalmazott technológiákkal a korai import gyümölcsöket néhány éven belül akár teljesen ki tudják váltani.

A gazdák eddig 1,2 milliárd forintos beruházást valósítottak meg, amelyhez közel 700 millió forint vidékfejlesztési támogatást nyertek. A költségigényes technológiák beváltják a reményeket, a hagyományos gazdálkodásnál ugyanis kisebb területen, nagyobb mennyiségű és korábban szüretelhető fajtákat tudnak termelni; árujukat jelenleg négy áruházlánc forgalmazza.

A termelői közösség a pályázatból megteremtette a szabadtéri, nagybani áfonyatermesztés feltételeit, öntözőtavat hozott létre, fóliasátrakat emelt, amikkel három héttel előbbre tudják hozni a gyümölcsök érését, ami piaci szempontból óriási előny. S egy Magyarországon még nem ismert technológiát, a Cravo-házat is meghonosítják Nagyrécsén. Ez az üvegház versenytársa, s teljesen automatizált.

A nagykanizsai és a letenyei járás 80 településére kiterjedő Mura Nemzeti Program első kézzelfogható eredménye a Nagyrécsén megvalósított beruházás. A programnak éppen az a célja, hogy gazdaság- és turizmusfejlesztési ötletekhez adjon segítséget pályázatok formájában, vagy hozzájáruljon a sikeres vidékfejlesztési pályázatokhoz az elbírálásnál kapható plusz pontokkal.   

A 12 termelő most 15 állandó dolgozót alkalmaz, a betakarítás idején pedig 40-50 emberre van szükség. A további fejlesztésekkel évente 5-6 hónapon át 100 embernek tudnak majd munkát adni, de az év másik felében is legalább 20 dolgozóra lesz szükségük.