Elindult az ipari park bővítése

Elkezdték az ipari park bővítését – ennek első lépéseként egy új körforgalmú csomópontot építenek az M7-es autópálya-felhajtó mellett.

„Sokan megkérdezik tőlem, hogy az önkormányzat miért nem teremt munkahelyet? A választ le lehetne egyszerűsíteni arra, hogy mert önmaga nem tud, mert nem feladata. De ez azért jóval összetettebb kérdés. Manapság már a betelepülő cégek sem a városokat, hanem sokkal inkább a kormányt, és a kormány erre a célra létrehozott szervezeteit, cégeit keresik meg. A városok szerepét abban lehetne inkább megragadni, abban van igazán fontos feladatunk, hogy képesek legyünk rá és ösztönözzük a befektetéseket, s megfelelő feltételeket teremtsünk mind a helyi, mind pedig a betelepülni szándékozó vállalkozások számára. Álljunk készen, legyenek vonzóak az általunk kínált lehetőségek!” – kezdte Balogh László, Nagykanizsa polgármestere.

– A már meglévő ipari parkunk megtelt. Új területek megnyitására és feltárására van szükség ahhoz, hogy az új, beletelepülni szándékozó cégeknek lehetőséget tudjunk ajánlani. Ez természetesen egy új menedzselési formát is igényel, ami érinti az épületek bérbeadását és a vállalkozások működését támogató szolgáltatásokat, úgymint adó-, üzletviteli-, vezetési-, könyvelési tanácsadás és forrásbevonás. Ez az új forma a régi és az újonnan betelepülő cégeknek egyaránt kínálhat lehetőségeket. Ezek a szolgáltatások ma már elengedhetetlennek bizonyulnak – hangsúlyozta a városvezető, majd hozzátette: természetesen a gazdasági célok legfontosabb eleme a jövőben is a munkahelyteremtés, az hogy Kanizsán is megvalósuljon a teljes foglalkoztatás. Az elmúlt 8 évben már közelebb kerültünk e célhoz, hiszen városunkban 1300 új munkahely jött létre, köszönhetően az itt dolgozó és befektető kanizsai cégeknek, vállalkozóknak. Két jelentős állami beruházás hatására több mint 400 új munkahely teremtődött városunkban, a helyi gazdaság pedig további 600 munkahelyet teremtett az olasz cégek erősödése révén. További létszámbővítéssel járult hozzá a munkahelyek számához a Honeywell, a Nilfisk, az E.M.E, illetve több kisebb középvállalkozás is. Mindezek mellett a város ipari parkot, illetve vállalkozói inkubátorházat működtet teljes kihasználtsággal, mely utóbbi a kezdő-, illetve mikrovállalkozásoknak jelent óriási lehetőséget rendkívül kedvező feltételeinek köszönhetően. A foglalkoztatási eredményt úgy sikerült elérni, hogy a pozitív folyamatok mellett a GE Hungary Kft. jelentős, hozzávetőlegesen 2000 fős, szakaszos leépítést hajtott végre.

Nagykanizsa a kitűzött gazdasági célok felé konkrét lépésekkel halad. A Modern Városok Programba és a TOP-pályázatba bekerült az ipari park bővítése két ütemben, s ezzel a gyakorlatilag betelt ipari park bővítése máris elindult.

– A most épülő körforgalom segítségével feltárásra kerül az autópálya lehajtótól keletre fekvő, már a NIPÜF Zrt. tulajdonában lévő 70 hektáros iparterület – mondta Czirákiné Pakulár Judit, a Nagykanizsai Városfejlesztő Kft. ügyvezetője. – A körforgalom másik, nyugati ágához, a várhatóan 2021-ben megépülő átkötő út fog csatlakozni, mely a meglévő ipari parkot hozza közelebb az autópályához. Ez a feltáró út nemcsak tehermentesíti a 7-es számú főutat, hanem a 20 hektár új iparterület megközelíthetőségét is biztosítja.

A mintegy 300 millió forintból megépülő körforgalom várhatóan május végére elkészül, így a 70 hektáros állami iparterület már idén értékesíthetővé válik. A beruházás közel 50%-os készültségi fokot ért el napjainkra, a munkálatok a téli leállást követően február végén indultak újra. A város TOP-os forrásból kialakuló iparterülete 2021 év végére, 2022 év elejére készülhet el a meglévő ipari park szomszédságában.

Forrás: kanizsaujsag.hu
Fotó: Gergely Szilárd