Két keréken, biztonságban…

Több mint 80 millió forintos vissza nem térítendő támogatásból elkészül az az 1 kilométeres kerékpárút, ami összeköti a Kaposvári utat a Csónakázó-tóval.

Miért jó ez nekünk, Kanizsaiaknak?

A Csónakázó-tó igazán közkedvelt kiránduló hely a lakosság körében, másrészt éves szinten több nagyszabású rendezvények is otthont ad. Fontos cél, hogy a kerékpárral érkezők is biztonságosan jussanak el a Csónakázó-tóra, hiszen a közlekedés két keréken történő, lábbal hajtós formáját egyre többen kedvelik és veszik igénybe. Az elmúlt években, különféle fejlesztéseknek köszönhetően városunk kerékpárút hálózata nagy volumenben bővült, ami a kerékpározás illetve kerékpárosok biztonságérzetének növeléséhez is hozzájárult. A jelenlegi, fenntartható városi közlekedésfejlesztés fókuszában is a biztonságos kerékpározást lehetővé tévő kerékpárút hálózat kiépítése, bővítése áll. 

Ezen túlmenően?

A megfelelő életminőség és a mobilitás mindenki számára csak akkor maradhat fenn a városokban, ha sikerül az emberek számára az egyéni gépjárműforgalommal szemben időben és kényelemben versenyképes alternatívát nyújtani és ezzel befolyásolni a közlekedőket, hogy autó helyett vasúttal, busszal, gyalog, és nem utolsó sorban kerékpárral közlekedjenek.

Mit várhatunk ettől a fejlesztéstől?

  • Összeköttetés biztosítása a jelenleg meglévő, illetve megépülő útvonalak között, s ez által Nagykanizsa kerékpárral történő átjárhatóságának elősegítést, a kerékpáros infrastruktúra fejlődését.
  • Közlekedésbiztonság fejlesztése (balesetek számának csökkenése).
  • Kerékpárral közlekedők arányának növekedése (ezáltal a fejlesztés hozzájárul a napi utazások esetén fő közlekedési eszközként kerékpáros közlekedési módot választók részaránya eredményindikátor értékének közvetlen települési és közvetve országos növekedéshez).

Ezen túlmenően?

  • Lakosság egészségi állapotának javulása,
  • település élhetőségének javulása.

A projekt keretében a kerékút az alábbi műszaki paraméterek alapján valósult meg.

A létesítmény három különálló szakaszt tartalmaz:

  • Az első a Kaposvári úton megépült gyalog- és kerékpárút közvetlen folytatásaként egy átvezetést jelent a 61-es elkerülőre vezető úton.
  • A következő szakasz az egykori sétányhelyén kiépített úton kijelölt kétirányú kerékpáros nyom. Ez a szakasz a vasúti átjáróig tart.
  • A harmadik szakasz a vasúti töltés mellett és a tó gátján vezet végig a közelmúltban létesült látogatóközpontig.
  • A kerékpárút nyomvonala mentén új közvilágítási hálózat kiépítése valósult meg.
  • A Nagykanizsa-Nagyrécse állomásköznél lévő MÁV területen elhelyezkedő áteresz rekonstrukció elvégzésre került.