Vilawatt partnerségi találkozón vettünk részt

A kétnapos rendezvényen - ugyan csak az online térben - megismerhettük a belga Seraing városát, melynek Nagykanizsával és Trikalával együtt a projekt során lehetősége nyílik egy innovatív, jól működő, kidolgozott energiagazdálkodási program átvételére a spanyolországi Viladecanstól.

A sikeres, közös munka egyik alapja, hogy megismerjük a projektben részt vevő településeket, eddigi tapasztalataikat és fejlődési lehetőségeiket. Ez a két nap mindezek mellett arról is szólt, hogy a Seraing bemutatta milyen fejlesztéseket kívánnak a jövőben megvalósítani. Pl.: A Seraing Ipari Völgy 2040-ig tartó energiamegújulási programja, vagy a városban található leromlott állapotú épületek felújítása.

Megismerhettük a helyi szervezeteket, csoportokat, akik részt vesznek a projektben és bemutatták azt a tanulmánytervezetet, mely leírja milyen módon tudja a többi város ezt az innovatív megoldást a gyakorlatban megvalósítani. A projekt egyes pilléreit külön-külön is bemutatták, és azt is, mily módon kapcsolódnak egymáshoz.

Röviden bemutatkozott Nagykanizsa és Trikala városa is. Bárczi Miklós projektmenedzser elmondta, hogy milyen elképzelései vannak városunknak az energiaközösségi modell tervezésében és megvalósításában.

Ezután a partnerek áttekintették a résztvevő városok lehetőségeit, melyet a vezető szakértők az un. transferability study-ban mutatnak majd be. ez a dokumentum részletesen ismerteti majd a projektfejlesztés félidejéhez érve, hogy Viladecans jó gyakorlata az egyes partnervárosok szintjén hogyan, milyen feltételekkel ültethető át.

Döntés született arról is, hogy a projekt partnervárosai – először személyesen – előreláthatóan októberben Nagykanizsán találkoznak és értékelik munkájukat, valamit áttekintik a projekt további feladatit.