Mire képes Murafölde és Nagykanizsa?

Elindul a térség versenyképességét és fejlesztési irányait vizsgáló felmérés.

/A képen balról: Dr. Birkner Zoltán igazgató - Pannon Egyetem Nagykanizsai Kampusz, Prof. Dr. Gaál Zoltán egyetemi tanár - a KRAFT kutatásvezetője, Dr. Keller Krisztina egyetemi docens, a kutatás koordinátora/

A minden eddiginél nagyobb mértékű és mélységű kutatás már a jövő héten elkezdődik Nagykanizsán és Murafölde 36 településén. A KRAFT – Kreatív város – fenntartható vidék elnevezésű projekt egy olyan innovatív, regionális fejlesztési koncepció, amely szerint egy adott térség fejlődésének kulcsa a meghatározó gazdasági és társadalmi szereplők hatékony együttműködése.

A KRAFT-index egy olyan komplex mutatórendszer, amely a városok, városegyüttesek és regionális környezetük fejlődését, meghatározó szereplőinek együttműködési készségét és kapacitását méri. Az április 15-én induló kutatásba a 16 évnél idősebbeket vonják be, a kérdőíves felmérés során összesen 800 embert keresnek fel.

– Közülük 600 lakos nagykanizsai lesz, 200 pedig Murafölde 36 kiválasztott településén élő. Őket a kérdezőbiztosok keresik majd fel otthon. A kutatás kor, nem és városrész szerint lesz reprezentatív – mondta dr. Keller Krisztina, a kutatás koordinátora, a PEN egyetemi docense.

Elsőként a lakossági felmérés indul, de a kutatás önkormányzati és vállalati mérések alapján összegzi majd Nagykanizsa és környéke helyzetét, fejlődési, kapcsolati és együttműködési potenciáljait.

– Mi ezt a három potenciált nyolc területen mérjük, hosszú hónapok kutatómunkája eredményeként emellett döntött a központunk, a kutató közösség. Gazdaság, egészségügy, oktatás, kultúra, természetes és épített környezet, kormányzás, társadalmi vitalitás – fogalmazott Dr. Gaál Zoltán, a KRAFT kutatásvezetője.

A nyolcadik vizsgált terület pedig ezek hálózatosodása. A hamarosan induló kutatás szervezői azt kérik a felméréshez kiválasztottaktól, segítsék a kérdezőbiztosok munkáját, ugyanis ezzel a régió fejlődését szolgálják.

/forrás: KanizsaÚjság - Nagykanizsa Online/