Környezeti fenntarthatóság Nagykanizsán

Online konferencia került megszervezésre november 25-én, melyben a készülő nagykanizsai klímastratégiát ismerhették meg az érdeklődők.

Nagykanizsa Megyei Jogú Város régóta elkötelezett a klímavédelem iránt, az elmúlt évek során számtalan olyan fejlesztés valósult meg, melyek hozzájárultak az üvegházhatású gázok kibocsátásának mérsékléséhez.

A konferencia során szó esett a körforgásos gazdaságról, a hulladékgazdálkodásról és a város készülő klímastratégiájáról is.

Maga a stratégia három fő pillérre épül:

  • Megelőzés: csökkenteni kell az üvegházhatású gázok kibocsátását. Városunkban a két fő kibocsátó szektor az ipar-és lakóépületek üzemeltetése, majd ezt követi a közlekedésből származó gázok kibocsátása.
  • Alkalmazkodás: a településnek figyelembe kell vennie, hogy vannak olyan tényezők, melyeket már nem tudunk megváltoztatni, de fel kell rá készülni. Ilyen pl.: a hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű eső és annak kezelése, vagy a hőhullámos napok egyre gyakoribb előfordulása.
  • Szemléletformálás: az embereknek rá kell döbbenie arra, hogy ezen tényezőket megfordítani már nem tudjuk, de tudatos hozzáállással csökkenthető. A szemléletformálást fiatal korban kell elkezdeni, melyet az általános és középiskolás oktatásba a legcélszerűbb beépíteni.

Az elkészült klímastratéga társadalmi egyeztetés változata elérhető a https://nagykanizsa.hu/letoltesek/2020-11/268_254_nk_klimastrategia_egyeztetesi_valtozat_-2-.pdf címen.

A végleges stratégiát a véleményezési szakasz lezárultával az önkormányzat közgyűlése fogadja el, mellyel zárul az „Éghajlatváltozással kapcsolatos stratégiaalkotás és szemléletformálás Nagykanizsán - KEHOP-1.2.1-18-2018-00015" c. projekt.