Kulturális, gasztronómiai és turisztikai funkciókat is ellát majd a felújított Ferences rendház

Kulturális, gasztronómiai és turisztikai funkciókat is ellát majd a felújított Ferences rendház

Felújításra kerül Nagykanizsa egyik legpatinásabb épülete: a több mint 300 éves Szent József Plébánia és a kolostor épület. A nagykanizsai egykori ferences rendház épülete a város szívében, alig párszáz méterre a városközponttól található. Itt alakítják ki a város új, kulturális és turisztikai látogatóközpontját.

A felújítás során művészettörténeti kutatások segítségével állítják helyre a műemlék épület eredeti állapotát, valamint a közösségi funkciók ellátására az épület kap egy új szárnyat is. A látogatóközpontban múzeumot, interaktív kiállításokat, éttermet, a kanizsai sörös hagyományokat megidéző látvány sörmanufaktúrát, kulturális rendezvényközpontot és zarándokszállásokat is elhelyeznek. A kolostorkert területén park és szabadtéri színpad várja a látogatókat.

A múzeum rész állandó kiállításai két fő témára összpontosítanak: a Ferences Rend és Nagykanizsa hagyományait, történelmét mutatják be. Emellett időszaki és vándorkiállítások, helyi művészek tárlatai is várják majd az érdeklődőket. Az épületben elkülönítik a szakrális és világi funkciókat: így például a kiállítások, installációk a kolostor épületben kerülnek elhelyezésre, míg a rendezvényterem, a látvány sörmanufaktúra az új szárnyban.  Kiemelten fontos szempont a gazdaságos üzemeltethetőség: ezért a beruházás egyes elemei piackutatás alapján kerülnek meghatározásra. 

A beruházáshoz a támogatói okirat rendelkezésre áll. Jelenleg az előkészítés: az épület építészeti terveinek véglegesítése zajlik, hamarosan indul a régészeti feltárás, majd a szükséges engedélyezési folyamat után indulhat majd a terület előkészítése és a kivitelezés. Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata a Modern Városok program keretben újítja fel a rendházat, együttműködésben a Ferences Renddel.