Balatonmárián táboroztak a ligetvárosi gyerekek

Programok sokasága indul és folytatódik is egyben az "Együtt Ligetvárosért!" projektben, melynek keretében 40 gyermeknek volt lehetősége egy hetet eltölteni a Balaton partján még az iskolakezdés előtt

A táborozás során az integrált közösségi tapasztalatok megszerzése, az együttműködési készségek, a társadalmi szolidaritás erősítése volt az elsődleges cél. Törekedtünk arra, hogy minél több és minél változatosabb programokban vehessenek részt a gyerekek annak érdekében, hogy a gazdag programkínálat, élmény a későbbiekben a személyiség fejlődésükre is pozitívan hat. A tábor nem titkolt célja, hogy a táborozó, többségében akcióterületen élő gyermekekből, fiatalokból egy segítőkész, egymásra és a környezetére is érzékenyen figyelő közösséget alakítson ki.

A tábor helyszíne és a felnőtt nevelők tapasztalata tökéletes lehetőséget nyújtott a szabadidő aktív eltöltésére, a nevelési helyzetek spontán kihasználására, a gyerekek együttműködési, csapatépítési képessége fejlesztésére.

A tábor első napján az ismerkedésé volt a főszerep, melyre nagy hangsúlyt fektettünk, hiszen az óvodás korosztálytól az idősebb, már serdülőkorba lépő gyermekig, széles skálán képviseltette magát a fiatalság. Pozitívum, hogy nagyon nyitottan állt hozzá minden fiatal az ismerkedéshez, köttettek barátságok, így sikerült áthidalni a korosztályos problémákat már a tábor első napján. Az első napon történt meg a szobák elfoglalása és kiosztása, és a nagy melegre való tekintettel egy kis csendes pihenő az árnyékban, illetve a szobákban. A tábori ebédet követően a Balatoné volt a főszerep, az időjárás kedvezett, így hosszas balatoni fürdőzéssel nyitottuk a tábor első napját. A vacsorát követően zenés nyitó estet tartottunk csapatjátékokkal színesítve a programot.

A második napon reggeli után érzékenyítő tréningre került sor, melynek keretein belül látás- és mozgássérült emberek osztották meg tapasztalataikat. Egy látássérült fiatalember bemutatta a kutyáját és mondta el azt, hogy miként könnyíti meg az életét ennek a kedves, betanított állatnak a segítsége. A beszélgetés után ebédeltünk, majd délután kirándulást tettünk Balatonszentgyörgyre a Csillagvárba, ahol megtekintettük az állandó kiállítást, illetve részt vehettünk egy solymász bemutatón is. A vacsorát követően két tehetséges fiatalunk tartott zenés estet.

A csütörtöki reggeli után hajókirándulásra került sor Badacsonyba, ahol egy kellemes ebédet is elfogyasztottunk, utána pedig strandoltunk. A táborba vacsorára értünk vissza, melynek elfogyasztása után kötetlen szabad programra került sor.

Pénteken reggeli után Nemesvita volt az úti cél, az ottani Western parkba látogattunk el. Változatos, szórakoztató és egyben érdekfeszítő műsorokra, programokra, attrakciókra került sor, mint pl: póni lovaglás, légpuska lövészet, vízi csúszda, esőerdő, állatsimogató, íjászat, aranymosás, Western-show-k, trambulin, kötélpálya, pedál gokart, és még számos programelem. A táborban elfogyasztott vacsorát követően a gyermekek rövid játékos vetélkedőn vettek részt.

Szombat reggeli után játékos sport- és ügyességi versenyre került sor a tábor udvarán,  majd délután balatoni strandolás volt a program. A vacsorát követően Horváth Zoltán, a Kanizsa Csillagai Együttes vezetője közös zenélésre invitálta a táborlakókat, melynek során autentikus cigány/roma dalokat, táncokat sajátíthattak el a gyerekek.

Vasárnap reggeli után ismét a Balatoné volt a főszerep, illetve szabadtéri játékokat játszottunk. Ebéd után elmentünk a környéken kirándulni, közben elfogyasztottunk egy hideg, kellemes fagylaltot, ami jól esett a nagy melegben. A vacsora után az estét tini disco zárta, aminek nagy sikere volt a fiatalok közt.

Hétfőn reggeli után az eltelt egy hét értékelése közben megbeszéltük a fiatalok táborban szerzett élményeit, tapasztalatait. A tízórait követően a gyerekek kérésének megfelelően vonattal indult vissza a táborozó csapat Nagykanizsára.