Avatás

Felavatták a közelmúltban mintegy 120 millió forintból felújított Kossuth téri-tagóvodát. A beruházás nemcsak az 1980-ban átadott épület megszépülését, hanem az intézmény költséghatékony működését is szolgálja, hiszen az óvoda hőszigetelést és napelemeket is kapott, valamint korszerűsítették a fűtésrendszerét. Az avatáson elhangzott: Nagykanizsán a napokban újabb átadások lesznek, és a fejlesztések is folytatódnak.

A nemzeti szalag átvágásával ünnepélyesen is felavatták a megszépült tagóvodát. Balról jobbra: Dénes Sándor polgármester, dr. Némethné Kovács Edit intézményvezető, Lenkovics Szilvia, a tagóvoda megbízott vezetője és Cseresnyés Péter miniszterhelyettes, országgyűlési képviselő

A gyerekek is megünnepelték kívül-belül megszépült óvodájukat. Noha a maga idejében az egyik legkorszerűbb volt az 1980-ban átadott intézmény, az épület időközben elavult, és a gyakori beázások miatt is sürgőssé vált a felújítás.

– Külső szigetelés, a gyermekmosdók felújítása, csoportszobák festése, villanyrekonstrukció történt itt. Kiépítettek egy korszerű fűtési rendszert, tehát lett új kazánunk és radiátorunk. Nagyon fontos, hogy az épületet akadálymentesítettük, ami nagyon fontos a mai világban, de az alapító okiratunkban is szerepel az integráció – hangsúlyozta dr. Némethné Kovács Edit, a Nagykanizsa Központi Óvoda intézményvezetője.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban megpályázott felújítás az egyik első a tervezett kanizsai fejlesztések közül. Ugyanebből a TOP-pályázatból indul a palini tagóvoda bővítése, az építési területet már át is adták a szakembereknek. Az óvodák mellett a város bölcsődéi és szociális intézményei is megszépülnek.

– A Rózsa-bölcsőde már készen van, így azt néhány nap múlva átadhatjuk. Akkor a Napraforgóból visszaköltözhetnek a gyerekek, és elkezdődhetnek ott is a felújítási munkálatok. Ezek mind részei a Családbarát Programnak – mondta el kérdésünkre Dénes Sándor polgármester.

A közeljövőben várható átadások és fejlesztések uniós, valamint jelentős kormányzati támogatás révén valósulnak meg.

– Ez annak köszönhető, hogy az elmúlt időszakban a gazdaság jól működött, és a kormány egy olyan anyagi és forrásfelhasználási politikát dolgozott ki, amelynek segítségével az önkormányzatok maguk dönthetik el, hogy mire költsenek egy jelentős összeget. Többek között a Kossuth téri-tagóvoda felújítása is ennek köszönhető, hiszen a TOP-forrásokat és a keretösszegeket az önkormányzatokhoz adta le elbírálásra a kormány – fogalmazott Cseresnyés Péter miniszterhelyettes, országgyűlési képviselő.

A mintegy 120 millió forintból felújított Kossuth téri-tagóvodát a történelmi egyházak képviselői felszentelték, illetve megáldották, majd a nemzeti szalag átvágásával hivatalosan is felavatták az intézményt.

/Forrás: Nagykanizsa Online/